Logo

Çobançeşme Mah. Sanayi Cadde Nish Rezidans B Blok No:5-62 (Nish İstanbul Residance) Bahçelievler / İSTANBUL
info@efektifdenetim.com
0(212) 877 57 58

Kur Korumalı Mevduat Sistemi Kapsamında Altın Varlıkların Finansal Sisteme Kazandırılmasına İlişkin Esasları Belirleyen Merkez Bankası Tebliği Yayımlandı.

       14.03.2022  tarih ve 31778 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan “Altın Cinsinden Fiziki Varlıkların Finansal Sisteme  Kazandırılması Hakkında Tebliğ”  (2022/11) ile yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin yetkili kuyumcular ve rafineriler aracılığıyla  ya doğrudan banka şubelerine gelerek bankadaki altın hesaplarına yatırdıkları fiziki altın varlıklarının Türk Lirası cinsinden mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesine imkan tanınmasına ve hesap sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. 

         “Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” (2021/14) ve “ Altın Hesaplarından  Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” (2021/16) değiştirilerek tüzel kişilere de 3 ay vadeli kur korumalı mevduat ve katılma hesabı ile altın hesabı açılmasına imkan verilmiştir.

           Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı Merkez Bankasınca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmayacaktır. Katılma hesabına sağlanacak getirinin Merkez Bankasının katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki fark katılım bankasınca karşılanabilecek fakat  karşılanmayan kısım için Merkez Bankasınca ödeme yapılmayacaktır. Merkez Bankası, bankanın mevduat hesabına uygulayacağı azami faiz oranını belirlemeye yetkili olacak ve Merkez Bankasınca bu hesaplara vade sonunda yenilenme imkânı tanınabilecektir. Böylece yenilenen hesap ilk açılışta dönüşümü yapılan döviz tutarı ve dönüşüm kuru üzerinden destekten yaralanmaya devam edebilecektir.

            Öte yandan,  TL  mevduat veya katılma hesaplarının vade sonu fiyatının dönüşüm fiyatından yüksek olması ve fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutarın banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek olması durumunda, fiyat farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kâr payı düşülerek hesaplanan tutar Merkez Bankasınca mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılacaktır.  Ancak, Vadeden önce çekim yapılması halinde Merkez Bankasınca fiyat farkına ilişkin ödeme yapılmayacaktır. İşlenmiş ve hurda altın karşılığının TL’ye dönüştürülmesi suretiyle açılan hesaplar da ilave getiriden yararlanabilecektir.

             Tebliğ kapsamında işlem yapan yetkili kuyumcu, yetkili rafineri ve bankalara, Merkez Bankasının belirleyeceği esaslar çerçevesinde komisyon veya masraf ödenebilecektir. Aynı gazetede yayımlanan ve altın hesaplarından TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi hakkında tebliğde değişiklik yapan tebliğle, yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 28 Aralık 2021 tarihinde mevcut olan, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31 Aralık 2021 tarihinde mevcut olan altın hesaplarının, talep edilmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden TL’ye çevrilmesine imkan tanınmıştır.