BELEDİYELERİN SÖZLEŞME YOLUYLA KİRAYA VERDİKLERİ GAYRİMENKULLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE İŞLEMLERİN KDV AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Ümit ERKAN / Yeminli Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi / E. Vergi Müfettişi
Mahalli, müşterek ve medeni ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan ve karar organları halk tarafından seçilen bir kamu tüzel kişiliğine sahip olan belediyeler, görev ve sorumluluklarını yerine getirirken taşınır ve taşınmaz mallara ihtiyaç duymaktadırlar.
5393 sayılı Belediye Kanun’ un 15. maddesinde, belediyeler hizmetlerin yapılabilmesi bakımından tüzelkişilik sıfatıyla kendi sınırları içinde malları satma ve satın alma, kiralama ve kiraya verme, kullanma ve yararlanma konularında yetkili tayin edilmiştir. Diğer taraftan mülga edilen 1580 sayılı Kanun’ un 19/9. bendinde ise belediyelerin kiraya verdikleri taşınmazların kanunlarda ve tüzüklerde düzenlenen esaslara tabi olacağı ifade edilmektedir. Buradan hareketle belediyelerin kiraya verdikleri gayrimenkullerin vergilendirilmesi konusu başta 213 sayılı Vergi Usul Kanunu olmak üzere 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu ile diğer kanun ve sair düzenlemeleri ilgilendirmektedir.
Çalışmamızda belediyelerin sözleşme yoluyla kiraya verdiği gayrimenkullerin raporlanmasında uyulacak temel usul ve esaslar ile vergilendirilmesinde esas teşkil eden konular, Katma Değer Vergisi yönünden değerlendirilecek olup çalışmanın kısıtı bakımından diğer vergi kanunları (VUK, GVK, KVK, DVK) açısından herhangi bir değerlendirme yapılmayacaktır. Bu yönüyle çalışmamıza ışık tutması bakımından kanuni ve alt düzenlemeler, Danıştay kararları ile özelgelerden yararlanılmıştır.